Ενημερωτικό Ιανουαρίου

Ρέθυμνο, 18 Ιανουαρίου 2011

Γιώργος Τρούλης
Αναπληρωτής Αιρετός
ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης
Τηλ. 6945802754
Email: rg.cou.cde|toigroig#rg.cou.cde|toigroig

Προς τους Συναδέλφους μου

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Θέμα 1ο: «Πρώτος στόχος του υπουργείου παιδείας για το 2011 οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων»

Το υπουργείο παιδείας, στις 14 Ιανουαρίου 2011, έστειλε δελτίο τύπου σχετικά με τις επικείμενες συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων. Η αντίδραση της ΔΟΕ στο θέμα ήταν άμεση. Όμως οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι συγχωνεύσεις αυτές οδεύουν προς υλοποίηση στα τέλη του μήνα, με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει πραγματική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τα συνδικαλιστικά όργανα. Συνεπάγεται λοιπόν ότι οι προτάσεις από τα κατά τόπους γραφεία εκπαίδευσης, μέσω της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης, θα αποσταλούν στο υπουργείο παιδείας και θα εγκριθούν δίχως ιδιαίτερη διαβούλευση.

Να θυμίσω σε αυτό το σημείο τις δεσμεύσεις του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης σχετικά με τις συγχωνεύσεις (δείτε στο προηγούμενο ενημερωτικό που σας έστειλα) σε συνάντηση που έγινε στο Ρέθυμνο, στις 20 Δεκεμβρίου 2010, με το ΔΣ και τους νεοεκλεγμένους αιρετούς των υπηρεσιακών συμβουλίων. Τότε ο περιφερειακός διευθυντής δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνει καμία κατάργηση σχολείου, εάν δεν υπάρξει συζήτηση –συγκατάθεση από την τοπική κοινωνία και αν δεν υπάρχουν βασικές προϋποθέσεις όπως: επαρκείς σχολικές αίθουσες και γενικότερα εγκαταστάσεις στο σχολείο μετακίνησης των μαθητών, εξασφάλιση της ασφαλούς και με ανθρώπινους όρους μεταφοράς των μαθητών, κατάλληλες συνθήκες μάθησης σε τμήματα όχι πάνω από το νόμιμο, επαρκή χρηματοδότηση για την εξασφάλιση των αναγκών της νέας σχολικής μονάδας. Ζητάμε από πλευράς περιφέρειας να τηρηθούν όλα τα παραπάνω και να μην συμβεί καμία συγχώνευση που δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Γιατί βιάζεται το υπουργείο παιδείας και τι διακυβεύεται;

Η βιασύνη του υπουργείου παιδείας για τις συγχωνεύσεις εστιάζεται περισσότερο στη μείωση των οργανικών θέσεων παρά στα παιδαγωγικά οφέλη που προτάσσει. Με τις συγχωνεύσεις μειώνονται οι οργανικές και επομένως οι αποσπάσεις και οι μεταθέσεις θα πραγματοποιηθούν με τα νέα σχολικά δεδομένα. Στο δελτίο τύπου αναφέρεται ότι:

«Βασικοί στόχοι του εγχειρήματος είναι η ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ο εξορθολογισμός στη διασπορά των σχολικών μονάδων και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, ώστε να διευκολύνεται και να υποστηρίζεται η εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας για όλους τους μαθητές της επικράτειας.»

Κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με τους παραπάνω στόχους:

α) Η ποιότητα εκπαίδευσης που διακηρύττει το υπουργείο παιδείας δεν εξασφαλίζεται με συγχωνεύσεις σχολείων αλλά με τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά δάσκαλο κι όχι με τη συγκρότηση τμημάτων με 25 μαθητές ανά 1 δάσκαλο. Όσο μικρότερος ο αριθμός των μαθητών ανά δάσκαλο, τόσο περισσότερο διαμορφώνονται συνθήκες ποιοτικής μάθησης. Επίσης η σχολική επίδοση ή αποτυχία εξαρτάται και από άλλους εξωγενείς παράγοντες όπως η σωματική κούραση που επέρχεται, όταν με τη μεταφορά (η απόσταση μπορεί να είναι 20 ή παραπάνω λεπτά), οι μαθητές θα ταλαιπωρούνται και θα χάνουν πολύτιμο χρόνο. Όχι μόνο δεν διασφαλίζεται καμία ποιότητα στην παρεχόμενη εκπαίδευση αλλά υποδαυλίζεται κιόλας.

β) Η προσέλευση των μαθητών στο σχολείο από πολύ νωρίς, λόγω διπλών ή/και πολλαπλών διαδρομών των λεωφορείων ή των μισθωμένων αυτοκινήτων, δημιουργεί μαθητές διαφορετικών ταχυτήτων. Αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του προβλήματος αν συμπεριλάβει το χρόνο αναμονής και καθυστέρησης των μαθητών στο ημερήσιο πρόγραμμά τους με όλες τις πρόσθετες εξωσχολικές τους δραστηριότητες. Η ξεκούραση και το παιχνίδι (ζωτικά στοιχεία πνευματικής και σωματικής ανάπτυξης) μειώνονται δραστικά σε ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών πράγμα που δεν είναι παιδαγωγικά ορθό, ούτε προσιδιάζει σε ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Παράλληλα μην ξεχνάμε και το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας στο οποίο θα μετακινούνται καθημερινά οι μαθητές μας με όλους τους κινδύνους που υπάρχουν.

γ) Συγχωνεύσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν σε σχολεία που πλησίον τους δεν υπάρχουν μεγάλες σχολικές μονάδες με κατάλληλη κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή. Αρχικά οφείλει το υπουργείο να εκσυγχρονίσει τις υποδομές και μετά να προβεί σε όποιες συγχωνεύσεις. Δεν πρόκειται να δεχθούμε το μοίρασμα τάξεων με γυψοσανίδες, τη μετατροπή αποθηκών σε τάξεις με ελλείψεις σε θέρμανση, ρεύμα, εξαερισμό κ.α. απλά και μόνο για να υλοποιηθούν οι συγχωνεύσεις. Συγχρόνως η εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας δεν εξαρτάται από την οργανικότητα των σχολείων αλλά από την επιμόρφωση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών και την υλικοτεχνική υποδομή των σχολικών μονάδων. Γεγονός που ήταν και είναι ευθύνη του κράτους.

Η κοινωνία μας σήμερα δεν επιζητά μεταρρυθμίσεις απορρύθμισης του σχολείου και ταλαιπωρίας των μαθητών με στόχο ένα νέο συγκεντρωτικό σχολείο αλλά ουσιαστικές αλλαγές, για ένα περισσότερο λειτουργικό και ποιοτικό σχολείο. Ζητάμε λοιπόν από το υπουργείο παιδείας να εξορθολογήσει τις προτεραιότητές του, που σε αυτή τη συγκυρία δεν μπορεί να είναι οι συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων.

Θέμα 2ο: «Περικοπές… και στις υποτροφίες του ΙΚΥ για σπουδές στην Ελλάδα»

Πριν λίγες μέρες στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών http://www.iky.gr ανακοινώθηκε η “περικοπή” των διδακτορικών και μεταδιδακτορικών ερευνών στην Ελλάδα. Παραθέτω την ανακοίνωση του ιδρύματος:

«Στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας και σε συνεννόηση με το Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. για το ακαδ. έτος 2011-2012 ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΟΥΝ: α) Πρόγραμμα Μεταδιδακτορικής έρευνας στην Ελλάδα και β) Πρόγραμμα εκπόνησης διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα. Για τα υπόλοιπα προγράμματα του ΙΚΥ καθώς και για τον τρόπο επιλογής και χρηματοδότησης θα ακολουθήσει νεώτερη ανακοίνωση. Αθήνα, 11-1-2011»

Μετά τα διδασκαλεία, που όπως φαίνεται φέτος δεν θα έχουν εισακτέους και τις περυσινές περικοπές των εκπαιδευτικών αδειών, σειρά έχουν οι έρευνες με κρατική υποτροφία. Η λογική των περικοπών, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο παιδείας είναι καθαρά οικονομικής φύσης. Η εκπαίδευση μπαίνει πραγματικά στο γύψο. Όλες οι δυνατότητες για μετεκπαίδευση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών αναστέλλονται ή καταργούνται.

Στα πλαίσια της λιτότητας η έρευνα, που αποτελεί το βασικό εργαλείο για την ανακάλυψη της γνώση, παραγκωνίζεται. Δυστυχώς μπαίνει σε δεύτερη η εκπαίδευση με στόχο την εξοικονόμηση πόρων. Αλλά για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την οικονομική και κοινωνικοπολιτική κρίση χρειαζόμαστε ανθρώπους καλλιεργημένους με γνώσεις και κατάρτιση. Η εκπαίδευση δεν μπορεί να λειτουργεί στα πλαίσια μιας οικονομικής δυστοκίας αφού αποτελεί θεμελιώδες πυλώνα της κοινωνίας και κατ’ επέκταση της οικονομίας. Η επένδυση στην εκπαίδευση και στην επόμενη γενιά αποτελεί απαραίτητο βήμα μιας πολιτικής που ενδιαφέρεται για το αύριο και όχι για το σήμερα.

Θέμα 3ο: «Διαφημιστικές εταιρείες στα σχολεία: το όνειρο κάθε νεοφιλελεύθερης κοινωνίας»

Τις τελευταίες μέρες έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο ενημερωτικό σημείωμα διαφημιστικής εταιρείας, που απευθύνεται στα δημόσια σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων του Πειραιά, ζητώντας να αναλάβει με 7ετές συμβόλαιο τη συντήρηση και ανανέωση των σχολικών κτιρίων (εσωτερικό και εξωτερικό βάψιμο, καθαριότητα προαύλιου χώρου κ.α.), την προσφορά υλικών πρώτης ανάγκης (χαρτί φωτοτυπικού, μολύβια, τετράδια, καλαθάκια, μπάλες, όργανα γυμναστικής κ.α.) και την παροχή υπηρεσιών όπως σεμινάρια και την οργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών.

Η συγκεκριμένη διαφημιστική δεν παρέχει όλες αυτές τις υπηρεσίες από αυξημένο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης αλλά ζητά “ανταλλάγματα” από τα σχολεία. Αρχικά να παραχωρούν συγκεκριμένο χώρο στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου για προβολή φροντιστηρίων και άλλων επιχειρήσεων της περιοχής. Επίσης σύμφωνα με τη σύμβαση μπορεί να αναγραφεί το όνομα του σπόνσορα κατά το βάψιμο μιας αίθουσας καλύπτοντας μέχρι και το 10% της επιφάνειας του τοίχου. Η διαφημιστική δραστηριότητα δεν έχει τελειωμό, αφού παρέχονται στους μαθητές διαφημιστικά μολύβια, τετράδια, μπάλες κ.α., καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Συγχρόνως ο διευθυντής υποχρεούται να παρέχει άδεια ελεύθερης εισόδου στον υπεύθυνο της διαφημιστικής την ώρα λειτουργίας του σχολείου, για τον έλεγχο της προβολής των χορηγών.

Η συγκεκριμένη εταιρεία πάντως προβάλλει την οικολογική της συνείδηση, αφού με αυτόν τον τρόπο, όπως ισχυρίζεται, δεν θα πετιούνται τα διάφορα διαφημιστικά φυλλάδια στους δρόμους με αποτέλεσμα την όλο και περισσότερη ρύπανση του περιβάλλοντος. Συγχρόνως όμως δεν θα πηγαίνει στα άχρηστα και η ουσία της διαφήμισης, αφού θα (εξ)αναγκάζονται οι μαθητές να βλέπουν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους τις συγκεκριμένες διαφημίσεις.

Μεταλλαγή της φυσιογνωμίας και της ουσία του σχολείου

Με την μείωση, σήμερα, στο 1/3 με 1/2 της κρατικής χρηματοδότηση, οι ανάγκες των σχολείων είναι αυξημένες σε τέτοιο βαθμό που αναγκάζονται όλο και περισσότερο οι γονείς να συνδράμουν στη σχολική μονάδα. Ένα σχολείο όμως που δε στηρίζεται στην ολοκληρωτική μέριμνα του κράτους είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει βορά για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Δυστυχώς αυτό είναι το σχολείο που οραματίζεται το υπουργείο παιδείας. Ένα σχολείο “δημόσιο” αλλά ιδιωτικού χαρακτήρα. Η οικονομική εξάρτηση από ιδιωτικές επιχειρήσεις και πολυεθνικές σημαίνει μεταλλαγή της ουσίας του σχολείου, αφού το σχολείο της γνώσης θα μετατραπεί σε αγοραίο σχολείο. Θα μετατραπεί σε ένα σχολείο ξένο, σε ένα σχολείο όπου μακροπρόθεσμα δεν αποκλείεται (με νεοφιλελεύθερους υπουργούς παιδείας και αντίστοιχες πολιτικές) οι χορηγοί να καθορίζουν το σκοπό του, τη φιλοσοφία του, άρα και τους πολίτες που θα αποφοιτούν από αυτά.

Εμείς όμως ως εκπαιδευτικοί δεν θέλουμε ένα τέτοιο σχολείο και ποτέ δε θα συνηγορήσουμε στη δημιουργία του. Είμαστε απέναντι σε όλες αυτές τις ενέργειες που σκοπεύουν στην μετάλλαξη του δημόσιου και δωρεάν σχολείου. Καλούμε επομένως το υπουργείο παιδείας να αλλάξει τακτική και να σταματήσει αυτές τις προσπάθειες εισόδου ιδιωτικών επιχειρήσεων στα σχολεία της χώρας. Αποτελεί ευθύνη του κοινωνικού κράτους και του κράτους πρόνοιας απέναντι στους πολίτες και μάλιστα στη νέα γενιά. Δεν χρειαζόμαστε χορηγούς, κράτος χρειαζόμαστε.

Σας στέλνω:
• Το δελτίο τύπου του υπουργείου παιδείας για τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων
• Την θέση της ΔΟΕ για τις επικείμενες συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων
• Το ενημερωτικό και τη σύμβαση της διαφημιστικής εταιρείας προς τα σχολεία του Πειραιά

Με Συναδελφικούς Χαιρετισμούς

Γιώργος Τρούλης
Αναπληρωτής Αιρετός
ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης

*Υ.Γ. Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να λαμβάνουν τα ενημερωτικά και τα άρθρα που στέλνω στα σχολεία στο προσωπικό τους ηλεκτρονικό ταχυδρομείο να μου στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στο: rg.cou.cde|toigroig#rg.cou.cde|toigroig. Επίσης εδώ και καιρό έχω δημιουργήσει σελίδα στο Facebook μέσω του οποίου μπορούμε να επικοινωνούμε άμεσα (το όνομα χρήστη είναι Giorgos Troulis)

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License